Analizele de sange
Analizele de sânge sunt frecvent folosite de către medic, fie pentru un control de rutina al starii tale de sanatate, fie pentru a diagnostica si urmari evolutia unor boli.
Analizele de sange ajuta medicul:
- Sa evalueze cum functioneaza organele interne: ficatul, rinichii, glanda tiroida, inima etc.
- Sa diagnosticheze anumite boli cum ar fi: anemie, diabet, infectii etc.
- Sa descopere daca exista factori de risc pentru anumite afectiuni, cum ar fi factorii de risc cardiovasculari
- Sa verifice eficacitatea tratamentului prescris
- Sa evalueze cat de bine se produce coagularea sangelui
Calciu
- Calciul este un mineral important pentru organism
- Valorile anormale ale calciului in sange pot semnala probleme renale, boli osoase, boli tiroidiene, cancer, subnutritie sau alte afectiuni
Colesterol si profilul lipidic
Colesterolul este o substanta lipidica creata de ficat in urma metabolizarii alimentelor, dovedindu-se vitala pentru functionarea normala a organismului. Nivelul ridicat creste riscul de infarct de miocard si AVC.
Profilul lipidic ofera informatii despre:
- Colesterol total
- Colesterol LDL (“rau”) – este principala sursa de acumulare de colesterol in peretele vaselor de sange (placa de aterom), care duce la blocaje la nivelul arterelor, impiedicand circulatia normala.
- Colesterol HDL (“bun”) – acest tip de colesterol curata vasele de sange unde s-au acumulat depozite de colesterol LDL pe care il transporta la ficat pentru a fi distrus si indepartat din organism.
- Trigliceride – sunt forma cea mai frecventa de grasimi din organism. Stocheaza energia in exces din alimentele ingerate.
Nivelurile anormale pot semnala cresterea riscului de boala coronariana.
Electroliți
- Sunt minerale care contribuie la mentinerea balantei hidrice si a echilibrului acido-bazic din organism.
- Exemple de electroliti sunt: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, clor
- Nivelurile anormale ale electrolitilor pot semnala deshidratare, boala renala, boala hepatica, insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, diabet, reactiile secundare la anumite medicamente
Glicemie
- Glucoza este un tip de zahar pe care organismul il foloseste pentru energie.
- Niveluri anormale ale glucozei in sange pot semnala prezenta diabetului.
- Pentru unele teste nu ai voie sa mananci inainte de recoltare (recoltarea se face pe nemancate, a jeun). Alte teste presupun recoltarea dupa masa (postprandial) sau in orice alt moment, fara pregatire suplimentara.
Testele efectuate pentru a dignostica si monitoriza diabetul zaharat sunt:
- Glicemia a jeun – este masurat nivelul glicemiei pe nemancate (nu mananci si nu bei nimic in afara de apa cel putin 8 ore inainte de recoltare)
- Testul de toleranta la glucoza – este monitorizat nivelul glicemiei pe nemancate si ulterior, la 2 ore de la ingerarea unei bauturi care contine glucoza
- Testul HbA1C (hemoglobina glicata sau hemoglobina glicolizata) – analiza de laborator efectuata pentru stabilirea valorilor medii ale glicemiei din ultimele 3 luni
Hemoleucograma completa (HLG)
Este una dintre cele mai frecvente analize de sange, fiind efectuata in cadrul investigatiilor de rutina. Analiza masoara diferiti parametri ai sangelui: numar de eritrocite, numar de leucocite, numar de trombocite, hemoglobina, hematocrit, volum celular mediu (MCV) etc.. Varsta, gradul de hidratare sau diverse medicamente pot afecta valorile normale.
Ofera informatii despre starea generala de sanatate si indicii cu privire la posibilele probleme. Ajuta la depistarea urmatoarelor afectiuni:
- Anemie (cauzata de lipsa de fier, pierdere de sange, deficit de vitamina B12, deficit de acid folic, etc.)
- Infectii
- Boli inflamatorii
- Tulburari de coagulare
- Leucemie
Eritrocite
- Acestea sunt celule rosii care transporta oxigenul din plamani catre restul organismului
- Nivelul anormal poate semnala anemie, deshidratare, hemoragie sau o alta afectiune
Leucocite
- Acestea sunt globulele albe, celulele sistemului imunitar, care lupta cu infectiile si bolile
- Hemoleucograma completa masoara numarul total al leucocitelor din sange si formula leucocitara prin care sunt analizate diferential tipurile de leucocite din sange
- Nivelul anormal poate semnala infectie, cancer de sange (leucemie) sau o boala imunitara
Trombocite
- Sunt cunoscute sub denumirea de plachete sanguine si au un rol in coagularea sangelui. Trombocitele se unesc unele de altele pentru a inchide si repara peretii lezati ai vaselor de sange, oprind hemoragia
- Sunt necesare pentru investigarea unei sangerari neexplicate, a unei boli hemoragice sau trombotice
Hemoglobina (Hb)
- Este o proteina bogata in fier, prezenta in eritrocite, care transporta oxigenul si dioxidul de carbon in sange
- Nivelul anormal poate semnala anemie, anemie cu celule in secera (siclemie), talasemie sau alte boli hematologice
- Daca ai diabet, glucoza in exces din sange se poate atasa hemoglobinei, determinand cresterea nivelul hemoglobinei A1c.
Hematocrit (Ht)
- Reprezinta masa de globule rosii dintr-un anumit volum de sange
- Un hematocrit scazut poate semnala anemie. Nivelurile anormale pot fi si indicatori pentru o afectiune hematologica sau o boala a maduvei osoase
Volum celular mediu (MCV)
- Este valoarea care arata volumul mediu al globulelor rosii
- Nivelurile anormale pot fi semn de anemie sau talasemie
Markeri cardiovasculari speciali
Troponina
Este o proteina musculara, care contribuie la contractarea muschiului cardiac (miocardului). Cand muschii sau celulele inimii sunt afectate, troponina este eliminata si creste nivelul acesteia in sange. De exemplu, nivelurile sanguine ale troponinei cresc cand suferi un infarct de miocard. Din acest motiv, medicul recomanda efectuarea troponinei in cazul pacientilor care acuza durere pectorala sau alte simptome specifice infarctului miocardic.
Creatinkinaza (CK- MB)
Este o enzima eliberata in sange cand miocardul este afectat. Nivelurile crescute pot insemna ca ai suferit un infarct de miocard.
Markeri endocrini pentru functia glandei tiroide
TSH (hormonul de stimulare tiroidiana)
Este testul initial pentru diagnosticul afectiunilor tiroidiene
FT4 (tiroxina libera), T4 (Tiroxina totala) si T3 (Triiodotironina)
Nivelurile crescute indica hipertiroidism, iar nivelurile scazute, hipotiroidism. In combinatie, testul TSH si testul FT4 furnizeaza o imagine precisa a functionarii glandei tiroide si ajuta la stabilirea cauzei problemei.
Anticorpi tiroidieni
Daca TSH si FT4 arata hipotiroidism, medicul va dori sa testeze prezenta anticorpilor anti-TPO, care indica tiroidita Hashimoto. Daca esti diagnosticata cu hipertiroidism, medicul va dori sa verifice prezenta in sange a anticorpilor TRAb (anticorpii anti-receptor TSH), pentru a confirma prezenta bolii Graves.
PSA (Antigen specific prostatic)
Cancerul de prostata poate fi adesea descoperit inainte de aparitia simptomelor prin efectuarea unor teste de screening, cum ar fi testarea cantitatii de antigen specific prostatic (PSA) din sange. O alta metoda de screening este examinarea clinica a prostatei prin tuseu rectal.
Specialistii recomanda informarea fiecarui barbat, incepand cu varsta de 50 de ani, asupra riscului de cancer de prostata, pentru a-l ajuta sa ia decizia de a face testele de screening necesare.
Proteina C reactiva (CRP)
- Este o analiza care contribuie la diagnosticarea afectiunilor care provoaca inflamatie
- CRP este produsa de ficat si concentratia peste valorile normale este un indiciu de inflamatie sau infectie (in special infectie bacteriana) in organism
Teste pentru functia rinichilor: uree si creatinina
- Ambele sunt produse reziduale (deseuri) pe care rinichii le filtreaza pentru a fi eliminate din organism
- Niveluri anormale ale ureei si ale creatininei pot indica boala renala sau alta afectiune a rinichiului
Transaminaze hepatice: ALT (TGP), AST (TGO), GGT
- ALT – alaninaminotransferaza sau transaminaza glutampiruvica (TGP)
- AST – aspartataminotransferaza sau transaminaza glutamica oxaloacetica (TGO)
- GGT – gama-glutamiltranspeptidaza
Spre deosebire de ALT care se gaseste in principal la nivelul ficatului, AST este intalnita in mai multe tesuturi: miocard, ficat, muschi scheletici, rinichi, pancreas, tesut cerebral, splina, fiind astfel un indicator mai putin specific al functiei hepatice. GGT este cel mai sensibil indicator pentru depistarea consumului cronic de alcool
Enzimele hepatice sunt crescute cu semnificatie clinica – cresteri de 3-4 ori fata de valoarea superioara a normalului – cand exista o afectiune hepatica (hepatita, ciroza (fibrozarea ficatului), boala de ficat indusa de alcool, etc.); in mod normal, activitatea lor se masoara si cand nu exista afectare hepatica
Teste pentru determinarea gazelor sanguine arteriale
Recoltarea mostrei de sange este efectuata de la nivelul unei artere, de obicei de la incheietura. Analiza poate fi dureroasa, fiind realizata exclusiv in spital.
Testul este folosit pentru masurarea echilibrului in sange dintre oxigen si dioxid de carbon si dintre acizi si baze (nivelul pH-ului). Dezechilibre acido-bazice apar in:
- Boli respiratorii (pneumonie, bronhopneumonie obstructiva cronica – BPOC)
- Afectiuni care afecteaza metabolismul (reactiile chimice folosite pentru transformarea alimentelor in energie), precum diabetul, insuficienta renala sau varsaturile persistente
Teste de coagulare
- Sunt efectuate pentru determinarea capacitatii de coagulare a sangelui.
- Medicul poate recomanda aceste teste daca suspicioneaza o tulburare sau o afectiune legata de o problema de coagulare. Rezultatele anormale arata riscul de sangerare sau de a dezvolta trombi la nivelul vaselor sanguine. INR-ul este folosit pentru monitorizarea si dozarea tratamentului anticoagulant cu produse pe baza de warfarina (de ex. Trombostop)
Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH)
- Analiza masoara viteza de sedimentare a eritrocitelor: cat timp dureaza ca hematiile sa se depuna la baza eprubetei.
- Cu cat sedimentarea se produce mai rapid, cu atat creste posibilitatea sa existe un nivel crescut de inflamatie (artrita, endocardita, boala Crohn, arterita temoporala (arterita cu celule gigante, polimialgia reumatica, etc.) sau infectie. Frecvent este asociata cu alte analize, proteina C reactiva (CRP) si fibrinogen.